We are currently performing an upgrade to our software. This upgrade will bring MediaWiki from version 1.31 to 1.33. While the upgrade is being performed on your wiki it will be in read-only mode. For more information check here.

Vetőmag

Innen: Minecraft Wiki
Vetőmag
Seeds.png
Típus

Blokk

Gravitáció

Nem

Átláthatóság

Igen

Fénykibocsátás

Nem

Robbanásállóság

?

Eszköz

Nincs

Megújuló

?

Halmozható

Igen (64)

Gyúlékony

Nem

Elérhetőség

?

Első megjelenés

Minecraft Indev (2010. február 6.)

Adatértékek
Blokk
dec: 59 hex: 3B bin: 111011
Tárgy
dec: 295 hex: 127 bin: 100100111

A magok farmolásra használt tárgyak. Magas fű összetörésével, vagy a teljesen megérett búza learatásával lehet megszerezni. Az esély, hogy magas fű szétütése közben találunk magot, jóval kisebb a búza learatásához képest, ami learatott búzánként 0-3 magot dobhat (a számtani középérték körulbelül 1,6 mag/búza). A magok csak a termőföldre helyezhetők, ahol fokozatosan növekedni kezdenek.

A Beta 1.6 óta a magokat természetes úton csak magas fűből lehet megszerezni, régebben fűblokkok felszántásánál is kaphattunk egyet.

Nevelés és növekedési feltételek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ha egyedül hagyják, az elültetett mag növekedni kezd és addig nő, amíg learatható búza lesz belőle. Az elültetett magnak szüksége van közvetlenül felette legalább 1 blokknyi levegőre a növekedéshez, és sokkal gyorsabban növekszik, ha közvetlenül mellette víz, körülötte pedig sok fény található. Az alábbi kép megmutatja a növekedés egyes szintjeit az újonnan elültetett magoktól a teljesen megérett, aratásra kész búzáig. A csontliszt felhasználható az elültetett magokon, hatására a magból néhány használat után kifejlett, learatható búza lesz.

Crop states.png

A magokat érdemes kerítéssel vagy más akadállyal körülvenni, különben megmarad a kockázat arra, hogy más mobok, vagy maga a játékos összetapossa a termést. Ha a játékos rálép a megművelt, de még nem nedves földre - akár be van ültetve, akár nem - a föld visszavált eredeti kinézetére néhány lépés után. Ha a megművelt föld vízközelben van és meg van öntözve, erre az esély lényegesen kisebb. A passzív és agresszív mobok is képesek összetaposni a magokat (a Beta 1.4 óta a farkasok és pókok kivételével). Ha összetaposták, az elültetett magokból semmi sem marad vissza, automatikusan megsemmisülnek.

A Beta 1.3 óta a magokat nem lehet elültetni arra a blokkra, amelytől 4 blokknyi távolságra bármely irányban vöröskőérc található.

Aratás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ha teljesen megnőtt, a learatott termés egy búzát és 1-3 magot fog dobni. Állítólag a Beta 1.2-ben ha egy teljesen megérett termést learatunk, megvan az esély arra, hogy sem búzát, sem magot nem kapunk belőle (bár az, hogy a termés nem dob magot, még mindig egy nagyon ritka jelenség). Továbbá az összes kifejletlen szinten kaphatunk az összetört termésből magot, de búzát nem.

Tenyésztés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A búzamagokat még csirkék tenyésztésére is lehet használni. Ha két csirkét megetettek búzamaggal, és egymásra néznek, akkor belépnek a "szerelem-módba" majd körülbelül két és fél másodpercig csókolóznak , aztán megjelenik a kisebb állat. A bébi követni kezd egy felnőttet, míg saját maga nem válik azzá ( ha megütjük a bébit, akkor abbahagyja a felnőtt követését).