Tajga

Innen: Minecraft Wiki

A tajga egy hűvös éghajlati, erdős biom. A tajga biomcsaládnak három különböző változata ismert, ezeken kívül van még két nagyon hasonló biomcsalád: havas tajga és óriásfás tajga.

Leírás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tajga biom a hűvös éghajlati megfelelője az egyszerű erdő biomnak. Csak fenyőfák nőnek itt, míg a sima erdőben előfordulnak nyír- és tölgyfák is. A fenyők struktúrája miatt - lévén magasabbak mint szélesebbek - a lombkoronák ritkábbak, mint a melegebb égövön, de mégis elég sűrűek ahhoz, hogy elbizonytalanítsák az eltévedt játékost. A domborzat síkabb, mégis nagy számban találkozhatunk dombokkal is. Farkasok minden tajgaváltozatban élnek, mégpedig meglehetősen nagyobb számban, mint az erdőkben. A Bedrock Editionben a tajga az egyik olyan biom a havas tajga mellett, ahol farkasok élnek. Nyulakkal is találkozhatunk, de csak alkalomszerűen, mert a farkasok előszeretettel vadásszák őket. Rókák és bogyós bokrok szintén megtalálhatók itt. Falvak is lehetnek a tajgán, az épületek leginkább fenyőfából állnak. A hidegebb éghajlatnak köszönhetően az eső könnyen hóesésre válthat a 120-as szint felett; ez azonban a közönséges tajgán nemigen fordul elő, hisz a domborzat ritkán dombos eléggé ahhoz, hogy elérje a hóesés határát.

Az erdőhöz hasonlóan a tajga is egyike a legkedveltebb kezdőbiomoknak. A rengeteg fának, kellemes környezetnek és hasznos passzív moboknak köszönhetően a kezdő játékosok könnyen tudnak itt boldogulni. A generált falvak egyszerre nyújtanak menedéket és működnek kereskedelmi központokként. A tajgán ugyanazon veszélyek leselkednek a kalandorokra, mint az erdőben; azonban a nagy fák között a játékos könnyedén eltévedhet, és a fák lombjai is gátolják a látási viszonyokat, különösen éjszaka. A tajga és változatai sokszor az óriásfás tajga határvidékeként szolgál, leginkább ha havas tajga mellett helyezkedik el. Ez azonban kevésbé valószínű, sokkal többször fordul elő hegység, síkság, és erdő tőszomszédságában.

A tajgán is találhatók sekély tavak, éppúgy mint az erdőkben és dzsungelekben.

Változatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Összesen háromféle tajgaváltozat létezik.

Tajga[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tajga az átlagos biomváltozat, viszonylag egyenletes táj fenyőfákkal tarkítva. Falvak és helyőrségek egyaránt előfordulhatnak, állatvilágát tekintve a farkasok és rókák jellemzők.

Dombos tajga[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A dombos tajga - egyformán a többi dombos biommal -