We are currently performing an upgrade to our software. This upgrade will bring MediaWiki from version 1.31 to 1.33. While the upgrade is being performed on your wiki it will be in read-only mode. For more information check here.

Redstone-fáklya

Innen: Minecraft Wiki
Redstone-fáklya
Redstone (Torch, Inactive).png
Redstone (Torch, Active).png
Típus

Nemszilárd blokk

Gravitáció

Nem

Átláthatóság

Igen

Fénykibocsátás

Igen, 7 (aktív állapot)

Robbanásállóság

0

Eszköz

Nincs

Megújuló

?

Halmozható

Igen (64)

Gyúlékony

Nem

Elérhetőség

?

Első megjelenés

Alpha 1.0.1

Adatértékek
Inaktív fáklya
dec: 75 hex: 4B bin: 1001011
Aktív fáklya
dec: 76 hex: 4C bin: 1001100

A vöröskőfáklya egy botból és egy vöröskőporból készített tárgy, amely a vöröskőáramkörökben használatos elektromos töltés létrehozására. Lerakva vörösen világít, égő animáció nélkül és kisebb fénnyel, mint egy átlagos szénfáklya. Ugyanolyan pozíciókba lehet elhelyezni, mint egy átlagos szénfáklyát.

Fényforrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vöröskőfáklyát fényforrásként használni nem ajánlott, mivel feleannyira világít, mint egy átlagos szénfáklya. A vöröskőfáklya nem olvasztja el sem a jeget, sem a havat, és nem állítja meg a mobok termelődését az alacsony fénykibocsátása miatt (7-es szint). Ez viszont alkalmas arra, hogy meggyőződjünk arról, van-e elég fény egy adott blokkon, hogy megállítsa a mobok termelődését.

Vöröskőáramkör alkotóelem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vöröskőfáklya töltést szolgáltat egy mellette lévő vöröskőpornak. A vezeték alkalmas bizonyos elemek (ajtók, dugattyúk, kapcsolók) távoli vezérlésére. A vöröskőfáklya 15 blokk távolságig tud feltölteni egy vezetéket. 1 tikk időbe telik, míg ez a töltés átáramlik a vezetéken.

Ha nem található vöröskő, és a vöröskőfáklyának csak az áramellátás lenne a szerepe (tehát nem logikai kapuhoz szükséges), akkor használható helyette egy kar, amit le is lehet kapcsolni, ha a szükség úgy hozza.

A vöröskőfáklya azonnal töltést szolgáltat a mellette lévő vezetékeknek, és néha kapcsolóként is használják. Inverterként viselkedik (NOT-kapu) a vöröskőáramkörökben, és inaktív lesz, mikor egy mellette lévő kapcsoló, kar, vöröskőhuzal, vagy nyomólap aktív. A vöröskőfáklyákat csapdákra, vagy egyéb mechanizmusokra is fel lehet használni. Lásd a Vöröskőáramkörök lapot, ha még több információt akarsz a vöröskőfáklyákról, vagy a logikai kapukról.

A vöröskőfáklyák egyik rossz tulajdonsága, hogy leéghet, ha túl gyorsan kapcsolják be-ki (8 vagy több be-ki ciklus 100 tikk alatt (kb. 5 másodperc)). Ez általában akkor történik, amikor valaki egy pulzálót akar megépíteni, vagy csak egyszerűen visszavezet egy - a fáklyából kiinduló - aktív vöröskővezetéket a fáklyába, így saját maga által tiltódik. Ennek következtében a vöröskőfáklya, és a hozzá épített áramkör hirtelen be-ki fog váltogatni (amitől a játék ütközhet, függően attól, hogy milyen összetett a fáklyához épített áramkör), majd a végén (egy kis füsttel) "leég". Ezután a vöröskőfáklya nem reagál semmilyen jelre, amíg nem telt el elég idő. Ezután a mellette lévő aktív kapcsolókat le kell kapcsolni, hogy a vöröskőfáklya újra aktív lehessen. Nincs korlát, hogy egy vöröskőfáklya hányszor éghet le, tehát ez a folyamat akárhányszor megismétlődhet.

A vöröskőfáklya akkor is leéghet, ha valaki gyorsan és ismétlődően kapcsolgat fel-le egy kart, ami egy vöröskőfáklyához van kötve.

Barkácsolás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vöröskőpor

Bot

Vöröskőfáklya

Mint barkácsalapanyag[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
VöröskőfáklyaVöröskőporVöröskőfáklyaKőKőKő

Jelismétlő

Vöröskőfáklya
VöröskőfáklyaAlvilági kvarcVöröskőfáklyaKőKőKő

Vöröskő-összehasonlító

Hibák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Amikor egy RS NOR reteszt próbál valaki megépíteni, vagy egyéb vöröskőáramkört, a vöröskőfáklya váratlanul leég.
  • Ha van egy vöröskőfáklya egy blokkon, és abba a blokkba egy aktív vöröskőhuzal vezet, a fáklya néha nem kapcsol le, mint ahogyan kéne. Talán ez függ a koordinátáktól. Tedd a fáklyát máshova, vagy cseréld le a vöröskőport egy vöröskő-jelismétlőre, ez talán megoldja a problémát.
  • A Béta 1.8-as verzióban a vöröskőfákylát nem kapcsolta le egy rajta áthaladó töltéssel rendelkező vöröskőhuzal. Más jelforrások (pl.: kar) azonban szintén lekapcsolták őket, ha a fáklyához voltak kötve.
  • Ha egy inaktív vöröskőfáklyát (Kreatív menüben érhető el) leteszel valahova, egy kis idő után aktív lesz, még ha nem is kap áramot.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]