We are currently performing an upgrade to our software. This upgrade will bring MediaWiki from version 1.31 to 1.33. While the upgrade is being performed on your wiki it will be in read-only mode. For more information check here.

Nyomólapok

Innen: Minecraft Wiki
Nyomólapok
Pressure Plates.gif
FanyomólapKőnyomólap
Típus

Nem szilárd blokk

Gravitáció

Igen

Átláthatóság

Igen

Fénykibocsátás

Nem

Robbanásállóság

?

Eszköz

Ez a blokk bármilyen eszközzel kiásható, de egy csákánnyal a leggyorsabb

Megújuló

?

Halmozható

Igen (64)

Gyúlékony

Nem

Elérhetőség

?

Első megjelenés

Alpha 1.0.1

Adatértékek
Kő-nyomásérzékelő
dec: 70 hex: 46 bin: 1000110
Fa-nyomásérzékelő
dec: 72 hex: 48 bin: 1001000

A nyomásérzékelőket (vagy nyomólapokat) a harmadik Secret Friday Update-ben vezették be. Ha összekötik egy tárggyal drót segítségével (vagy közvetlenül az elektromosságot igénylő tárggyal szomszédos), áramot szolgáltatnak a tárgynak vagy blokknak, amikor rááll egy mob vagy a játékos (vagy ha ráesik egy tárgy; lásd lejjebb), és nem szolgáltatnak, ha nincs rajta semmi. A nyomásérzékelők a kapcsolók egy fajtája a karok és a gombok mellett.

A kő- és fa-nyomólapokat csákánnyal lehet visszaszerezni, vagy ha leromboljuk az alattuk lévő blokkot.

A Beta 1.3 verziótól a nyomásérzékelők két fadeszka/nyers szikla felhasználásával barkácsolhatók. (A korábbi verziókban 3 kellett.)

Az 1.6-os verziótól már nem lehet nyomólapokat levelekre helyezni. E verzió előtt, amikor a levélre helyezett lapra ráléptek, az széttörött és újra fel lehetett venni.

Barkácsolás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelenleg csak négyféle nyomásérzékelő létezik: kő, fa, vas és arany. A falapokat két, vízszintes vonalban elrendezett fadeszkából lehet elkészíteni, a kőlapokat pedig ugyanígy, csak fa helyett kővel (nem kőtörmelékkel.) A vas és arany ugyan ilyen módon vasrúd, és aranyrúddal

Összetevők Bemenet » Kimenet
Fadeszka vagy


FadeszkaFadeszka

Fanyomólap

Kioldása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ahhoz, hogy a nyomólap áramot szolgáltasson, a következő események egyikének kell megtörténnie:

 • Rálép egy játékos vagy egy mob.
 • Egy fa- fém- vagy aranylapra ráesik egy tárgy (amit fel is tudsz venni azáltal, hogy odamész). Ha homok vagy sóder esik ilyen lapra, az egy leejtett tárggyá fog változni, de nem biztos, hogy a lapra esik, hacsak nem nincs körülvéve fallal.
  • Akármilyen csille kiold egy falapot.
  • Egy csille, amiben egy mob vagy egy játékos ül, egy kőlapot is kiold. (de a tárolócsillék és az gőzmeghajtású csillék nem oldják ki a kőlapokat).
  • A nyomólapok nem sínek, úgyhogy rajtuk megállnak a csillék, hacsak nincs nagyon nagy lendületük.
  • Egy görbe vonalon menő csille kiold egy, a sínnel szomszédos nyomólapot (mert a csille sarkai kilógnak a sín vonalából), ha legalább két egymást követő kanyar van. (Így a kocsi átlós pályán megy, és kilóg a széle. Ha csak egy kanyar van, a csille 90 fokos szöggel változik.)
 • Nyilak (csak fa- fém- és aranylapok):
  • Egy nyomólap, amit e módszerrel oldottak ki, szolgáltat áramot, amíg a nyilat be nem gyűjtik, vagy eltűnik (egy perc után az Alpha 1.2.4-es verzió óta)
  • Ahhoz, hogy egy nyíl kioldjon egy nyomásérzékelőt, kell egy másodlagos kioldó, ami akármilyen részecskehatás lehet:
 1. Blokkrombolás hulladékai
 2. Fáklyafüst
 3. Kemence lángjai
 4. Elosztó füstje
 5. Tűz füstje
 6. Lávaparázs és még több...
 • Van egy mod (BetterThanWolves), amiben csak emberek aktiválhatják a nyomólapokat, mobok nem. A jelenlegi játékban egy blokk sem használja ezt a tulajdonságot, bár néhány modba beépítették.

A nyomólapokat gyakran használják csapdákban. Például, ha egy TNT blokk fölé helyezel egy nyomólapot, a TNT felrobban a játékos vagy mob lába alatt.

A nyomólapokat arra is használják, hogy bezárják az ajtót, miután valaki bement. Csak belülre kell egy nyomólapot helyezni, az ajtó elé.

Hangblokkok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hangblokkok bevezetése óta az emberek dalokat írnak, a nyomólapokat arra használva, hogy hangokat játsszanak le. A nyomás hangját eltüntetik a lapok hangfájljának módosításával, ami a Minecraft mappában található. Csönddel helyettesítik a hangot, egy hangszerkesztő program segítségével, aztán csak olvashatóvá teszik a fájlt, hogy a Minecraft nehogy újra letöltse a hangfájlt. Ezzel fel lehet venni egy dalt anélkül, hogy a nyomás hangja belezavarna a dallamba. A nyomás hangja a .minecraft/newsound/click.ogg fájl. Megjegyzés: ez a játékbeli menügombok kattintásának hangja is.