We are currently performing an upgrade to our software. This upgrade will bring MediaWiki from version 1.31 to 1.33. While the upgrade is being performed on your wiki it will be in read-only mode. For more information check here.

Lap

Innen: Minecraft Wiki
Lap
Double Slabs.gif
Slabs.gif
KőlépcsőfokHomokkő-lépcsőfokFalépcsőfokKőtörmelék-lépcsőfok
Típus

Szilárd blokk

Gravitáció

Nem

Átláthatóság

Nem (Dupla lépcsőfok)
Igen (Egy lépcsőfok)

Fénykibocsátás

Nem

Robbanásállóság

?

Eszköz

Ez a blokk bármilyen eszközzel kiásható, de egy csákánnyal a leggyorsabb

Megújuló

?

Halmozható

Igen (64), csak ugyanolyan fajtából

Gyúlékony

Nem

Elérhetőség

?

Első megjelenés

Túlélő Teszt 0.26 (2009, október 22.) / Béta 1.3

Adatértékek
Double Slab
dec: 43 hex: 2B bin: 101011
Single Slab
dec: 44 hex: 2C bin: 101100

A lépcsőfokok (vagy lapok) olyan blokkok, amelyek a játékos ugrás nélküli szintkülönbség-változtatását engedélyezik. Nem annyira kompaktak, mint a lépcsők, mivel kétszer annyi helyet foglalnak ugyanakkora szintkülönbség-változtatás eredményezésére. A kő-lépcsőfokokat a Túlélő Teszt verzióban, 2009, október 24-én vezették be; a homokkő- , fa- és burkolókő-lépcsőfokokat 2011, február 22-én a Beta 1.3-as frissítésben.

Mind a négy foktípusnak ugyanaz az adatértéke, hasonlóképpen a nyersfához és a színes gyapjúhoz; a kőfokoknak 0-s a sebzésértékük, a homokkőfokoknak 1, a fafokoknak 2 és a burkolókő-fokoknak 3.

Barkácsolás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lépcsőfokokat három fadeszkából vagy három kőből, kőtörmelékből, vagy homokkőből vagy téglablokkból lehet készíteni, három lépcsőfokot létrehozva barkácsműveletenként.

Összetevők Bemenet » Kimenet
vagy
Homokkő vagy
Fadeszka vagy
Kőtörmelék vagy
Téglablokk vagy
Alvilágtégla vagy
Kőtégla

Viselkedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mint más részblokkokat, a lépcsőfokokat is egész blokknak tekintjük más blokkokkal, mint a föld, , üveg és folyadékok. Két ugyanolyan fajtájú (pl. két kőfok) lépcsőfok teljes méretű blokkot ad, ha egymás tetejére helyezzük, de különböző fokfajtákat nem lehet keverni.

A homokkő-, fa- és burkolatkő dupla lépcsőfokok ugyanúgy néznek ki, mint a teljes blokkok ezekből az anyagokból, de tovább tart a széttörésük és két lépcsőfokot kapunk eltörésüknél.

Régi verziókban egy játékhiba miatt a fafokokat csak [[csákány|csákánnyal] lehet begyűjteni, és eltörésnél a fafok részecskehatása a kőfokéval egyezik meg (mintha egy kőfokot törtünk volna szét). A fafokokra a tűz semm volt hatással és nagyobb volt a robbanásellenállásuk, mint a fadeszkáknak, ezért 2:1-es aránynál jó építőanyagok voltak. Ez valószínűleg azért volt, mert a különböző anyagú lépcsőfokokat sebzésértékek és nem adatértékek alapján különböztetik meg, hasonlóképpen a fához, szénhez és faszénhez vagy a festett gyapjúhoz.

Előzmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kőfokokat a Klasszikus verzióban vezették be először. A Klasszikus és Túlélő Teszt verziókban a kőfokokat egy szénblokk kibányászásával lehetett megszerezni az eszköztár és a barkácsolás hiánya miatt.

A kőfokokat lépcsőblokknak hívták, mielőtt bevezették a lépcsőket. Ezután step-nek (lépcsőfoknak) hívták, és a Béta verzióban a slab (lap, lemez) lett a hivatalos neve. (Magyarul lépcsőfokként hivatkozunk rá.)

Mielőtt a többi lépcsőfokfajtát is a játékhoz adták, egy dupla kőfok csak egy kőfokot adna vissza széttörésnél. A Beta 1.3-as verzió óta 2 fokota d egy dupla fok eltörésnél. Viszont a fokok TNT-vel való robbantása csak egy fokot ad vissza (amikor a fokok nincsenek a TNT közvetlen közelében, amikor is megsemmisülnek).

A Beta 1.3 előtt a kőfokokat burkolókőből készítették, nem kőből, de a burkolókő-fokok megjelenése megváltoztatta a kőfokok és a nyomásérzékelők receptjét.

Tények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Annak ellenére, hogy az osonás miatt a játékos látszólagos magassága 1.5 blokknak tűnik, osonva nem lehet egy lépcsőfokra lépni, ha afölött blokk van.
 • Egy játékos nem sétálhat át egy blokk lélekhomokról egy lépcsőfokra ugrás nélkül, mivel 1/8 blokkot süllyeszt a lélekhomok.
 • Az 1.3 előtt a fafokok nem voltak gyúlékonyak és ahhoz, hogy kiadjanak valamit, csákánnyal kell őket széttörni, azért, mert ugyanaz volt az adatértéke, mint a többi foknak. Ez a többjátékos módban a kártevés megakadályozására volt használható.
A fény áthalad a kőfokon felülről. Ha egy normális blokk lenne ott, teljes sötétség lenne.
 • Egy darab lépcsőfok nem engedi át a felülről lőtt nyilakat.
 • Egy lépcsőfok széttöri a sódert és a homokot, amikor ráesik; a fáklyákhoz hasonlóan.
 • Ha víz rálöki a játékost egy lépcsőfokra, a játékos ugrik egyet.
 • Egy lépcsőfokra lehet még egyet rakni, ha van egy szilárd blokk közvetlenül a fok felett.
 • A játék egy lépcsőfokot átlátszóként kezel. Emiatt nem okoz fulladást, nem helyezhetsz el fáklyákat vagy más lámpatesteket rajtuk, és az egy darab lépcsőfokok alatt lévő ládákat továbbra is ki lehet nyitni.
  • Ez alól kivétel, ha két fok egymás mellett van vízben, akkor lehet létrát elhelyezni rajtuk. Azonban minden így lehelyezett létra láthatatlan.
 • A Béta verzióban történő fényfrissítés óta a lépcsőfokok oldalain be tud szűrődni egy kis fény. Ez a fény csak akkor látható, ha az egyenletes világítás be van kapcsolva, és nincs hatása a mobtermelődésre vagy bármely egyéb fény-függő folyamatra.
 • Egy jégre helyezett lépcsőfok "csúszós" lesz, mint az alatta lévő jég.
Példa a lépcsőfok-polcok kialakítására.
 • Ha egy azonos típusú lépcsőfokokból álló lépcsőfok-oszlop fentről lefelé van építve (üres fél-blokkokat hagyva minden lépcsőfokpár között), és még egy, ugyanolyan típusú lépcsőfok rá lesz helyezve a felső lépcsőfokra vagy egy blokkal felette, az összes lépcsőfok összeomlik egy dupla lépcsőfokká a legalsó lépcsőfok helyére.
  • Ekképpen, nem lehetséges egy fokot másik, ugyanolyan típusú fok felé helyezni egy félblokknyi üres helyet hagyva közöttük. A második fok mindig az első tetejére lesz helyezve és dupla fokot alkotva.
   • Azonban, fok alá helyezett fok meghagyja a félblokknyi helyet, így dekoratív polcokat lehet kialakítani.
  • Ha félblokkokat helyezünk TNT alá, jelentősen csökken a TNT sebzése. Egy fokokból készült padló készítésével a TNT robbanóereje 6 blokkról kettőre csökken.
 • A kőfokok az egyetlen lépcsőfokfajta, aminek nem ugyanaz a textúrája, mint a sziklablokknak, amikor kettő van egymás tetején.
 • Földszintnél le lehet sétálni osonva a lépcsőfokokról.