Bűvölőasztal

A Minecraft Wiki wikiből
Bűvölőasztal
Enchantment Table.png
Bűvölőasztal
Típus Szilárd Blokk
Gravitáció Nincs
Átláthatóság Igen
Fénykibocsátás Nincs
Robbanásállóság 6,000
Eszköz Egy facsákány, vagy jobb szükséges, hogy kiáshasd ezt a blokkot
Megújuló ?
Halmozható Igen
Gyúlékony Nem
Elérhetőség ?
Első megjelenés Beta 1.9 Prerelease 3
Adatérték dec: 116 hex: 74

A Bűvölőasztal egy blokk.[1] Notch kifejtette hogy a Bűvölés három szinten fog működni, az eredmény pedig a kiválasztott varázsigén múlik, de egy véletlenszerű jutalom is benne lesz a dologban.[2][3] Minden ráolvasás tapasztalatszintekbe kerül és lehetővé teszi a játékos számára hogy jobb, erősebb és tartósabb eszközöket és páncélt hozzon létre. Igen, a megbűvölt tárgyakban több van mint egy fényjáték.

Az Asztallal bűvölhető kard, ásó, csákány, íj és fejsze, mind fából, kőből, vasból, aranyból, és gyémántból is, a páncélt is belevéve. A kapákat, nyíróollókat, horgászbotokat és a szikrapattintókat nem lehet megbűvölni.

Az Asztal tudást szerez a közeli könyvespolcokból. Ha könyvespolcokkal vesszük körbe, egy blokk levegőt köztük hagyva, sokfajta hieroglifaszerű írásjelet láthatunk az asztal fölött lebegő könyvbe vándorolni. Jeb elmondása szerint ez növeli a ráolvasások erejét.[4]

1.9 Prerelease 3-tól 5-ig a Bűvölőasztalt egy ütéssel meg lehetett semmisíteni, de csak akkor dobott blokkot ha csákánnyal vertük szét, egy hiba miatt. Ezt az 1.9 Prerelease 6-ban kijavították.

Az 1.8-as verziótól kezdve a bűvöléshez tapasztalati pontokon kívül lazurit is szükséges.

Barkácsolás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hozzávalók Bemenet » Kimenet
Könyv +
Gyémánt +
Obszidián
  Könyv   Grid layout Arrow (small).png Bűvölőasztal
Gyémánt Obszidián Gyémánt
Obszidián Obszidián Obszidián

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Notch először 2011 Szeptember 30-án írt a Bűvölőasztalról a Twitterén[5][6]

Az 1.9 Prerelease 3-ban, a bűvölt eszközök a várazslatukat nem mutatták meg, csupán annyit írták, hogy "Enchanted!"

Bűvölés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bővebben: Bűvölés

A ráolvasások nevei véletlenszerűen vannak összerakva egy hosszú lista szóból. Ebből 3-5 szó van véletlenszerűen kiválasztva és egymás után rakva, létrehozva a varázsige szövegét. Bármihez kiválaszthat bármit. Megjegyzendő, hogy a ráolvasások szövege nincsen mentve tárgyanként, csak a Bűvölőasztal felugró ablakában láthatók, a Standard Galactic Alphabet betűivel.

A játék kódja alapján a lehetséges ráolvasások a következők: Védelem, Tűzállóság, Toll-Zuhanás, Robbanásvédelem, Lövedékvédelem, Légzés, Vízi_Rokonság, Élesség, Sújtás, Ízeltlábúak_Átka, Visszarúgás, Tüzes Ütés, Kifosztás, Hatékonyság, Finom_Érintés, Törhetetlenség és Szerencse. Minden varázslatnak lehetnek külön szintjeik, I-től V-ig. A kód még az X-edik szintet is támogatja, és néhány ráolvasásnál végteleül megnöveli a ráolvasás erejét, ha megnöveljük egy külső programmal. Megerősítették, hogy ez Egy- és Többjátékos módban is működik.

Az asztal ablakában mutatott varázsigéknek mindnek van egy szintjük, de ez jelenleg az árukat jelenti, tapasztalati szintekben. Maga a bűvölet az ár alapján kerül kiválasztásra, a nagyobb áraknál természetesen jobb varázslatokat kapunk.

Egy asztal önmagában csak 5-ös szintig képes varázsolni, de ha körbevesszük könyvespolcokkal, akkor elérhetjük akár a maximális 50-es ráolvasásokat is (a Beta 1.9 Prerelease 4-től). Ezt az 1.3.1-es frissítéssel 30-ra korlátozták.

A megbűvölt fegyvereknek külön részecskehatásuk van, amikor támadunk velük, a ráolvasástól függően. 15 könyvespolc szükséges a Bűvölőasztal körül hogy a maximális erősségű ráolvasásokat megkaphassuk.


Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A Notch által kiadott első képen, ami az asztalt ábrázolta, úgy tűnt, hogy Kőtörmelék kell majd hozzá, Obszidián helyett.[7]
  • Notch a következőket írta a varázskönyvről a Redditen: "Ó, az annál varázslatosabb! Automatikusan kinyílik és ahhoz játékoshoz fordul, aki közel megy hozzá. Amikor senki sincs a közelben, a könyv bezárva lassan pörög a levegőben."[8]
  • Notch más varázskönyv-animációkról: "Igen, az oldalak véletlenszerűen lapoznak egyet néha."[9]
  • 2011 Október 1-jén Notch kiadott egy képet a varázslóképernyőről, a Standard Galactic Alphabet-ben írt varázslatokkal.[10] Az első ezt írja: "Well Played Internets You Are Good" ("Remekül játszott internetek jók vagytok"), a második szövege: "These Names Will Be Random And Confusing" ("Ezek a nevek véletlenszerűek és zavarba ejtőek lesznek"), a harmadiké pedig: "Each Spell Costs Experience Levels" ("Minden varázsige tapasztalati szintekbe kerül").
  • A Standard Galactic Alphabet (Általános Galaktikus Ábécé) eredetileg egy Tom Hall által létrehozott betűkészlet és és a Commander Keen számítógépes játéksorozatban lett használva.[11].
  • Első ránézésre az asztal aljának textúrája az obszidiánénak tűnik, de valójában eléggé eltér tőle.
  • Ha egy ugyanolyan tárggyal vagy pl. egy földkockával klikkelgetsz a varázslónégyzetbe helyezett tárgyra, akkor gyorsan keresgélhetsz a varázsigék között anélkül, hogy mindig kétszer kellene kattintanod.
  • Ha a játék fájljaiban az alternate.png fájlt kicseréled a font.png másolatára, majd a másolatot átnevezed vissza alternate.png-re, akkor elolvashatod a varázsigéket angolul, mint ezen a képen.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső linkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]