We are currently performing an upgrade to our software. This upgrade will bring MediaWiki from version 1.31 to 1.33. While the upgrade is being performed on your wiki it will be in read-only mode. For more information check here.

Bárány

Innen: Minecraft Wiki
Bárány
Bárány.gif
Bárány (Nyírt).png
Életpontok

Heart.svgHeart.svgHeart.svgHeart.svgHeart.svg

Termés

Fűblokkokon, legalább 9-es fényszinten fölöttük minimum 2x2x1-es hellyel.

Szerezhető pontok

10

Első megjelenés

Túlélő Teszt 0.27

Hálózati azonosító

91

Mentésbeli azonosító

?

Zsákmány

Gyapjú (2-4) ha megnyírjuk.
Gyapjú (1) halálakor, ha nem volt megnyírva.

Szerezhető Tapasztalat

1-3

A bárányok passzív mobok amiket meg lehet nyírni ollóval, (vagy szimplán megölni) hogy gyapjút kapjunk. Megfesthetők festékekkel, hogy színes gyapjút kapjunk nyíráskor. A bárányoknak 16 színe lehetséges, ebből a fehér, a fekete, a szürke, a világosszürke, a barna és a rózsaszínű természetesen is előfordulhat.

A bárányok szaporítása

Ha két egymáshoz közel álló báránynak búzát adunk, akkor szivecskéznek, és szaporodnak. A kisbárány melletti tapasztalati gömb felszedésével pedig fejlődünk. A fehér bárány érdekessége, hogy bármelyik más alapszínnel keresztezve azt világossá teszi. Pl. kékből világoskék, feketéből szürke, kaktusz-zöldből világos zöld színű kisbárányt kapunk.

Haszna[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bárányok a gyapjú megújuló forrásai, amit úgy lehet megszerezni tőlük, hogy megnyíruk ollóval. A bárányok szimpla megölésének hátránya, hogy így csak egy gyapjút kapsz bárányonként a nyírás 2-4 gyapjújával szemben. A bárányok akkor is csak egy gyapjút dobnak, ha tűztől vagy kaktusztól halnak meg, vagy ha farkasok ölik meg őket. Gyapjút 4 fonálból is lehet barkácsolni, de a birkanyírás sokkal veszélytelenebb tevékenység, mint a pókok vadászása.

Egy blokk fehér gyapjú és egy festék barkácshálóba helyezésekor egy a festékkel egyező színű színes gyapjúblokkot kapunk. Azonban sokkal hatékonyabb módszer, ha a festéket odaadjuk egy báránynak (jobb klikk a bárányra miközben a festék van kiválasztva) így a festék megfesti a bárányt, hogy nyírással 2-4 színes gyapjúblokkot szerezhessünk tőle.

Viselkedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mint a többi passzív földi mob, a bárányok céltalanul barangolnak 2-8-as csoportokban. Néha bégetnek egyet és ha akadályba ütköznek, ugrással próbálnak túljutni rajta. A bárányok tudnak úszni és egyáltalán nem próbálnak kijönni a vízből, így aztán gyakori látvány lehet egy bójákként lebegő birkanyáj a tengerparton, vagy akár messze a tengerben. A színes bárányok viselkedése semmiben nem tér el a fehér fajtársaiktól. Ha a játékos kezében búza van a bárányok normál sebességgel egy ideig követik. Ha a játékos lopakodó módban sétál (shift+w) akkor a bárányok bármeddig követik. A sivatagba elkószált megnyírt bárányok összeszedésének, és füves területre való sétáltatásának ez a legjobb módja, mert a homokpadokon a lenyírt bárányok gyapja nem nő vissza.

Történetük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bárányokat először a Túlélő Tesztben láthattuk. Mielőtt a bőr be volt vezetve, a gyapjú felhasználható volt bőrpáncél készítésére. Minden bárány 1-3 gyapjút dobott ha megütöttük őket, de ettől az első ütéstől nem sérültek meg. Halálukkor 0-2 barna gombát dobtak és a megölésük 10 pontot ért. A Túlélő Tesztben a bárányok meg tudták enni a füvet, a fűblokkokat visszaváltoztatva földblokká. Ha egy lenyírt bárány lelegelt három blokknyi füvet, visszanőtt rajta a gyapjú. Indevben és Infdevben a bárányok 2 blokk fehér gyapjút dobtak, ha megütöttük őket. Az Alphában ezt megváltoztatták 1-3 blokkra. Az első Bétától a bárányok 1-3 a színükkel megegyező gyapjúblokkot dobtak.

Béta 1.2-től természetesen teremhetnek a bárányok fehér a fehér mellett szürke, világosszürke és fekete színekben is. Innentől kezdve festhetők is, hogy színes gyapjút dobjanak Az 1.4-es Bétától természetesen teremhetnek barna és rózsaszín változatokban is. Béta 1.6-tól a gyapjú barkácsolásához 9 helyett 4 fonál szükséges. Az 1.7-es Bétában a nyíróolló bevezetésével a bárányok halálukkor egy, nyíráskor 2-4 gyapjúblokkot dobnak a velük egyező színből és nem tehetők megnyírt állapotba nyíróolló nélkül.

A birkák sokszínűsége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Természetes színek (a ritkaság sorrendjében)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1.2 előtt csak az eredeti fehér bárányok voltak

Festett színek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • A bárányok 1.8 óta meg tudják enni a füvet, így visszenöveszthetik levágott szörüket. Ez látható ebben a Notch által készített videóban.
 • A bárányok a második mob külön páncélfájllal, az első a malac volt. A bárány "páncélja" a gyapja, a malacé a nyereg.
 • A bárányok 1.25 blokk magasak, 0.625 blokk szélesek és 1.4375 blokk hosszúak.
 • Bármilyen színűek is, a gyapjú a bárányok arcán mindig fehér és ha lenyírjuk őket, a testükön maradt gyapjú is mindig fehér lesz.
 • A megnyírt bárányoknak vékonyabb fejük és látható füleik vannak.
 • Ha négy ütéssel megsebzel egy bárányt utána öt gyapjúblokkot tudsz szerezni tőle úgy, hogy pontosan egyszerre klikkelsz rá mind a két egérgombbal. Ez némi gyakorlást igényel, mert a két kattintás között kevesebb mint 1/20-ad másodpercnek kell lennie.
 • Béta 1.7 előtt a gyapjúszerzéshez egyszerűen csak meg kellett ütnöd a bárányt, hogy több gyapjúblokkot szerezz és a bárány a megnyírt állapotba kerüljön. Most már a bárányokat csak nyíróollóval lehet megnyírni.
 • Ha csalással szerzel egy bárányokat teremtő mobtermelőt a játékba, a benne pörgő bárányfigura fekete lesz, de csak fehéreket fog teremteni.
 • 1.8-tól a bárányok húst is dobhatnak halálukkor.[1]
 • 1.8-tól a bárányok menekülnek ha meg akarod ölni őket.
 • 1.7.4-től a bárányok szivárvány bárányok is(változtatják a színüket).

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források és egyéb linkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bárány a Wikipédián