We are currently performing an upgrade to our software. This upgrade will bring MediaWiki from version 1.31 to 1.33. While the upgrade is being performed on your wiki it will be in read-only mode. For more information check here.

Alapkőzet

Innen: Minecraft Wiki
Cleanup.svg
Ennek a szócikknek átírásra van szüksége, hogy megfeleljen a stílus útmutatónak.
Kérlek, ha tudsz, segíts ennek a lapnak a javításában. A vitalapon további javaslatokat találhatsz.
Alapkőzet
Alapkőzet.png
Alapkőzet
Típus

Szilárd blokk

Gravitáció

Nincs

Átláthatóság

Nem

Fénykibocsátás

Nincs

Robbanásállóság

18,000,000

Eszköz

Nincs

Megújuló

Nem

Halmozható

Igen (64)

Gyúlékony

Nem

Elérhetőség

?

Első megjelenés

Klasszikus 0.0.12a

Adatérték

dec: 07 hex: 7 bin: 111

Az alapkő egy blokk, ami túlélő módban elpusztíthatatlan.

Szerzés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A alapkövet semmilyen eszközzel nem lehet széttörni, valamint a dugattyúk és a túlélőben előforduló robbanások sincsenek semmi hatással rá. Csak a kreatív eszköztárból vagy parancsokkal lehet megszerezni.

Természetes keletkezés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az alapkő alkotja a legalsó 5 szintjét a normál világnak egy durva mintában, habár a 4. réteg nagyrészt sík ritka résekkel, ezért az 5. réteg szinte megközelíthetetlen.

Az alvilágban a felső és az alsó 4 szintjét alkotja egy durva mintában. A felső réteg megakadályozza a játékost, abban, hogy a 127-es szint fölé juthasson. A konzolos verziókban a világ szélein is megtalálható. A normál és az alvilágban az alapkő mindig ugyanaz a minta szerint jön létre, a kezdőértéktől függetlenül.

A végben egyedi alapkövek alkotják a természetes végkristály felépítését. Az alapkő a kristály elpusztítása után is ott marad. Az alapkő részét képzi a vég átjáró portálnak, ami a végzetsárkány megölése után keletkezik, valamint a portálnak, ami visszavisz a normál világba és a központi szigeten jön létre.

Használata/Feladata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az elsődleges feladata az, hogy szilárd, összetörhetetlen blokk legyen. Megakadályozza a mobok termelődését, és ez az egyetlen blokk, amin a jelzőfény fénye át tud haladni.

A végben az alapkövön a tűz soha nem alszik ki, az alvilágkőhöz hasonlóan.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Java Edition Classic
0.0.12a Az alapkőzet bekerül a játékba.
A pálya falai alapkő textúrájú akadállyal vannak megjelenítve, ami törhetetlen.
0.0.20 Az alapkövet most már nem lehet lerakni vagy elpusztítani, kivéve szervereken azoknak a játékosoknak, akiknek operátor joguk van. Ők simán elpusztíthatják.
Az operátorok a /solid parancsot használhatják, amivel a lerakott köveket alakíthatják alapkőzetté és fordítva.
Ha a játékos eszköztár-szerkesztővel juttat alapkőzetet az eszköztárába, a szerver automatikusan kirúgja őket, még ha operátorok is.
Java Edition Indev
?Törhetetlen, a térkép alján lévő alapkőzet lávává alakul át, amint napfény éri. Az alapkőzet ebben a fejlesztési verzióban sima volt.
Java Edition Infdev
?Ebben a verzióban az alapkőzet kivétel nélkül törhetetlen.
Java Edition Alpha
1.2 Létrejött az alvilág, alapkőzettel a tetején és az alján.
Java Edition Beta
1.3 Az alapkőzetet már nem lehet elpusztítani egy alatta lévő földblokk maggal való bevetésével.
1.6 Kijavítottak egy hibát, amellyel ki lehetett esni a világból, ha egy hajót, vagy sín (csillével a tetején) lett az alapkőzeten széttörve.
1.8 Notch a Tweeten üzent, hogy tett valamit az alapkőzettel, de nem mondta el, mit.[1] A köd vastagabb, és szürkébb lent, és részecskéket bocsát ki. Emiatt a Semmi feketének néz ki.
1.9pre6 A részecske hatás csökkenthető, vagy kikapcsolható.
Amikor a Bevégző Sárkány meghal, egy szökőkút-féle alapkőzet építményt hagy maga után egy sárkánytojással a tetején. Ez egy vég portál, amely visszaviszi a játékost az ágyához.
Létrehozták a bevégző kristályt, egy entitást, amely egy alapkőzet tetején fekszik.
Hivatalos kiadás
1.2.1 12w07a Ahogyan az alvilág magassága 256 rétegre nőtt, de az alvilág generáció változatlan maradt, mobok és gombák teremtek a felső alapkőzet tetején.
12w07b Kijavították a hibát, ami miatt mobok teremtek a magasságkorlát felett, ezáltal nem engedve, hogy állatok teremjenek az alapkőzeten.
1.2.1 A tavak bármely magasságon való generációja miatt lehetséges volt, hogy az alapkőzet rétegében lyukat hagyjanak. Ezt később az 1.2-es verzióban kijavították.
1.2.5 Bevezették a blokkfelszedő módszert, azonban annyira hibás volt, hogy alapkőzetet adott, ha a célkereszt egy mobon volt.
A Végben meggyújtott alapkőzet örökké ég, mint az alvilágkő. Természetesen eloltható, minden módszerrel.

Problémák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A TNT-vel felszerelt csillék azonnal felrobbannak, ha alapkőzethez érnek. Nem számít, hogy élesítve voltak-e.
  • Az alapkőzet textúráját a kő textúrájából készítették el, magasabb kontraszttal.
  • A Minecraft Kézi Verziójában az alapkőzetnek egy másik formája is létezik, a láthatatlan alapkőzet. A láthatatlan alapkőzet egy törhetetlen blokk, amely 4 oldalról veszi körbe a világot. Ez a blokk nem az alapkőzet textúráját használja.
  • A Semmiben lévő köd nem rövidíti a látótávolságot, ha a napfény elér oda.
  • Átkelve az alapkőzetkorláton a Semmibe érve folyamatosan 2 szívnyi életet veszít a játékos minden fél másodpercben, amikor eléred az Y=-63 koordinátát. Ez azonnal megöl téged, még ha békés nehézségen is játszol. Azonban lebegve ezen a rétegen (repülve) lehetőséged van bejárni a világot alulról, halál nélkül, viszont a 0. réteg alatt egy blokk sem helyezhető el.
  • A Halloween Frissítés előtt generált térképeken az alapkőzetrétegen volt lyuk, amelyeken át lehetett zuhanni.
  • A vöröskövet eleinte nem lehetett elhelyezni az alapkőzeten, ám ezen változtattak valamikor a Béta verzióban.
  • Klasszikus verzióban, amikor az alapkőzeten sétálsz, nincs hangja. Miután sétálsz egy darabig, és rásétálsz egy másik blokkra, mint például kő, vagy fű, a sétálás hangja addig játszódik le, amíg el nem lépsz egy másik blokkra, vagy vársz egy kicsit.
  • Ritka, de lehetséges olyan ércet találni, amely alapkőzettel van körbevéve.
  • Az Xbox 360 Kiadásban nem léphetsz be a Semmibe, sem a normál világból, sem az alvilágból, mivel az alapkőzet rétege még Kreatív Módban sem törhető szét. Azonban a felette lévő rétegek széttörhetőek. Ez azt jelenti, hogy a Semmibe csak a Végen át lehet bejutni.

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Három az öt alapkőzetkorlátból, amely a Klasszikus verzió pályáin megtalálható. Közöttük egy kőblokk.

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]