Útmutatók/Játékadatok elmentése Dropbox-szal

Innen: Minecraft Wiki

Játékadatok elmentése Dropbox -szal[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mi a Dropbox?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Dropbox egy olyan szoftver, amely segítségével file-okat (jelen esetben minecraft mentési mappát) tölthetünk fel egy ingyenes internetes tárhelyre, amelyet aztán bárhonnan, bármilyen számítógépre letölthetünk. A Dropbox szolgáltatását a telepítést követő ingyenes regisztráció után vehetjük használatba. Az ingyenesen elérhető tárhely 2 GB (amely bőven elég minecraft mentés mappák feltöltéséhez). Letölthető a www.dropbox.com webhelyről. Miután letöltöttük, telepítettük, regisztráltunk, itt lehet majd bejelentkezni az accountunkba és itt érhetjük el az általunk feltöltött file-okat akár másik számítógépről is.

Játékadatok elérése, feltöltése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

(A leírás Windows operációs rendszerre vonatkozik)

Ahhoz hogy feltöltsük a játékadatainkat a Dropbox szervereire, először meg kell találnunk azokat, a saját számítógépünkön. Azonnal elérhetjük ezeket a file-okat ha rákattintunk a Start menüben a Futtatás opcióra és az előugró kis ablakba begépeljük a következő utasítást: %appdata%/.minecraft aztán rákattintunk az OK gombra. A művelethez Rendszergazdai jogosultság szükséges. (Ha esetlegesen a Start menüben nincs Futtatás opció, nyomjuk le a Windows gombot + R a billentyűzeten. Ha ez valamiért mégsem válna be akkor meg kell nyitnunk a Start menüben a Sajátgép-et és azon belül meg kell keresnünk a Documents and Settings mappát (az egyik merevlemezen van), ha megtaláltuk kattintsunk rá duplán és a Cím sort egészítsük ki így: X:\Documents and Settings\ide a felhasználói fiók nevét írjuk\Application Data\.minecraft (Az X helyén nálad a meghajtód neve szerepel, azt ne írd át! pl.: C, D ... stb. ) Ha Windows 7 operációs rendszert futtatunk akkor nem érdemes ebbe bele bonyolodni, egyszerűbb és talán gyorsabb is ha előhozzuk a "Futtatás" opciót a Start menüben. Ezt megtehetjük a következő módon:

  1. Kattintsunk az egér jobb gombjával a -START- gombra a tálca baloldalán
  2. A felbukkanó menülistából válasszuk ki a -Tulajdonságok- bejegyzést, mire megnyílik az -Asztal és startmenü tulajdonságai- ablaka
  3. Válasszuk ki a "Start menü" fület/gombot (ki hogy hívja... :D)
  4. Itt válasszuk a -Testreszabás- gombot
  5. Tegyünk egy pipát a "Futtatás" mellé aztán kattintsunk az alkalmaz gombra és aztán az OK gombra. Aztán már írhatjuk is a fentebb említett parancsot: %appdata%/.minecraft és enter. Ehhez a művelethez is Rendszergazdai jogosultság szükséges mivel az Application Data egy rejtett mappa! )

Miután bent vagyunk a .minecraft mappában most már feltölthetjük az elmentett világainkat vagy egyéb játékadatainkat az internetre DropBox-al, az alábbi módon. (A létrehozott világok mentését megtalálod a "saves" nevű mappában, az elmentett világok ezen belül külön mappában találhatók, a mappák nevei az általad mentett világok nevei egyértelműen.) Ha például egy mentett világ adatait akarjuk feltölteni, akkor a saves mappából ki kell választanunk a feltölteni kívánt világot és utána azt másolni, (jobb klikk a mappán és Másolás) aztán a Start menü felnyitása után kiválasztani a Dokumentumok mappát és duplán kattintani a Dropbox nevű mappára. Ide kell beillesztenünk a világot (vagy egyéb file-t) és megvárnunk míg feltöltődik a szerverre (akkor van 100%-osan feltöltve, ha az ikon bal alsó sarkában egy zöld kis pipa jelenik meg, ekkor már elérhető és letölthető a www.dropbox.com -ról bejelentkezés után). Miután ezt megtettük már bármikor bárhol letölthetjük az adatot és a megfelelő .minecraft mappába illesztve újra betölthető lesz az adat, jelen esetben a világunk, amit a saves mappába kell majd vissza illeszteni (értelem szerűen...), aztán a játék elindítása után már be is tölthetjük az "Egyjátékos mód" opcióra kattintva.

Előnyei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. A www.dropbox.com webhelyre való bejelentkezés után letölthetjük a feltöltött adatainkat a DropBox szoftver telepítése nélkül, bárhonnan/bármelyik számítógépre.
  2. Az ide feltöltött adatok nagyobb biztonságban vannak mint a számítógépen
  3. Ingyenesen elérhető 2GB tárhely