Útmutatók/Háború a katonás szervereken

Innen: Minecraft Wiki

A katonás, de a sima PvP-szervereken is gyakoriak a forradalmak vagy háborúk. Ebben sokan elesnek, de aki ért az élet-halál küzdelmekhez, s alaposan felkészült az ilyen diadalokra, nem fog hamar elpusztulni. A játékosnak mindig felkészültnek kell lennie, hisz a forradalmak bármikor beindulhatnak, akár éjjel, akár nappal.

Egy háború kitörése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Attól is indulhat háború, hogy az egyik játékos növelni akarja birodalma határait, s a szabad terület, amelyet kiszemelt magának, részben már egy másik határhoz kapcsolódik. Emiatt a másik helybővítő megtámadja, majd a másik ugyanúgy, s egyre több szövetségesük lép be a küzdelembe.

Az sem ritka, hogy az egyik játékos felrobbantja a riválisa hadiszállását a tulaj távollétében, s mikor az visszatér, látja elmenekülni a robbantót. Ahogyan a területnövelő veszekedésnél, épp úgy egyre több szövetséges harcol, közben árulások és vesztegetések növekednek, s így születik egy forradalom.

Felkészülés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Harc[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bármikor indulhat háború a hadiszállásod környékén, így felkészülten kell beszállnod a küzdelembe, amikor elszabadul a pokol. Legelőször fontos megtanulnod a jó harcot, különben már a csatatérre lépésnél lekardozhatnak az ellenséges katonák.

Ahhoz, hogy megtanulj kiválóan viaskodni, rengeteg gyakorlás szükséges, ha esik, ha fúj. Erre sok módszer áll a rendelkezésedre. Megkérheted az egyik szövetségesedet, hogy párbajozzon veled a gyakorlás kedvéért, de építhetsz magadnak egy remek edzőtermet.

Mivel a szörnyek legyőzésével is fejlődik a harci tudásod, ha alap szintű termet építesz, helyezz el egy karámot, s csalogass bele néhány szörnyet! Amikor elkezdődik az "edzés", nyisd ki a karámot, vedd elő a fegyvered (kivéve, ha nincs), s koncold fel vele a szörnyeket! Lehet, hogy első alkalommal kudarcot vallasz, de gyakorlat teszi a mestert. Minél több szörnyet pusztítasz el, annál jobban állod majd meg a helyed a küzdelemben.

Vöröskő-áramkörök segítségével igazi gyakorlópályát alkothatsz, ami lehet, hogy kicsivel hatásosabb lesz a szörnyarénánál. Alább látható néhány hasznos eszköz egy ilyen fantasztikus pályához:

  • Ágyúmezőny: Helyezz vegyesen legalább 10 ágyút (adagoló + lángoló nyíl) egy kamra falára, csatlakoztasd egy karhoz, s indítsd el, amikor belépsz! Kerüld ki a nyílzáport, s sétálj a kamra végén lévő ajtóhoz!
  • Légpálya: Töltsd meg lávával egy másik kamra aljára, a plafon alatt néhány blokkal pedig helyezz el pár, gravitációmentes tömböt. Hogy lebegjen, először a faltól vezess egy blokkcsíkot a kívánt helyig, s az utolsó tömb előtt rombold le a felesleges blokkokat! Ugorj át a blokkokon a következő kamráig, s nagyon vigyázz, nehogy belezuhanj a lávatengerbe!
  • Lózóna: Helyezz el pókhálókat a kamra különböző részeire (itt, ott vízzel teli gödrökkel), csalogass be egy megszelídített lovat, s szállj fel rá! Vágtass át vele a pókhálómezőn, s vigyázz, nehogy belecsússz a vízgödrökbe!
  • Labirintus: Készíts kerítésekből különböző irányú falakat, s az egyik a kamra végére nyíljon! Helyezz lávásgödröt néhány helyre, s menj át az útvesztőn! Vigyázz, nehogy eltévedj, s nehogy a lávába ess!
  • Falmászás: Készíts hatalmas falakat egy kamrába, s helyezz rá (szétszórva) létradarabokat! Mássz fel a falakra, s juss el a kamra végéig! Ha tényleg óriási falakat alkottál, igyál némi sérthetetlenség-főzetet, ugyanis a zuhanásveszély végzetes lehet.

Miután elkészítetted a gyakorlópályád az ehhez hasonló akadályokból, próbáld ki minél többször, ugyanis egyre ügyesebb leszel a harc és a túlélés terén.

Úgy is gyakorolhatod a harcot, hogy ellátogatsz a vadonba, s állatokra, szörnyekre vagy falusiakra vadászol! Ha hegyvidéken vagy, különösen gyorsan fejlődhetsz, mert a hegymászástól jobban nő a gravitációérzeted, illetve ha egy háború közben minden lehetőséged elszáll, ide menekülhetsz az ellenség elől.

Ha erdőbe kerültél, a nyúlölés hatékony módszer. A Minecarft-beli tapsifülesek ugyanis sokszor hatalmasakat ugranak, így ha folyamatosan üldözöd, nő a kitartásod.

Néha mocsarakra is lelhetsz. Itt a nyálkaölés számít igen hatásosnak, ugyanis a hatalmas nyálka két/három kisebbre, azok pedig három még kisebbre osztódnak haláluk után. Az is előfordul, hogy lakott boszorkánykunyhókat találsz. A boszorkány mérgező bájitalokkal dobál téged, magát pedig erősítő italokkal támogatja. Ha hagyod, hogy megigya a hasznos itókáját, nehezebb lesz elpusztítani. Amennyiben viszont rögtön nekirontasz, nem lesz ideje szürcsölgetni, így hamarabb végezhetsz vele.

A dzsungelben a trópusi fák megmászásával és a dzsungel templomok felkutatásával nő az ügyességed. A dzsungelfák nagyobbra tudnak nőni mint a hegyek, így még extrémebb kihívás a megmászása, de ha megmászod, kakaóbabra lelhetsz, amely értékes alapanyag. A dzsungel templom tele van sima nyíllal teli adagolókkal, amelyek a földön futó botlódrót horgokhoz vannak kötve. Így kissé bonyolult lesz eljutnod a kapcsolószobához, de megéri, mert ha helyesen aktiválod a karokat, egy kinccsel teli szobára lelhetsz.

A szavannán gyakoriak a nagy faluk, így remekül jön a fosztogatás. Ami azonban tényleg fejleszti harci tudásodat, az, hogy mindig sok az állat a szavannán. Megölésükkel nemcsak fejlődést szerzel, de húst és alapanyagokat is.

A tajgában és a tundrában a tömérdek miatt nem könnyű a tájékozódás, de ezekben a biomokban a legtöbb a farkas. A farkas szelíd, amíg meg nem támadják, s vad, amikor felingerlik. Semmit nem ad a halálánál, de remek "eszköz".

A mezőben inkább a növényvilág a nagyobb, az állatvilág nem annyira. Mindazonáltal, ha éjszakáig vársz, sok szörnyeteg jelenik meg.

Anyagi helyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Legyen mindig megfelelő a kelléktárad, minden esetre! Legyen benne fegyver (íj + kard), élelmiszer (aranyalma + gombaragu) és páncélzat (vas/arany/gyémánt)!

Ha csak egy fakardod meg egy bőrpáncélzatod van, lehetőleg ne lépj be a viaskodásba, mert az igazán komoly forradalmaknál az ellenség a legnehezebben megsemmisíthetőbb eszközeit veti be, például elvarázsolt kardokat és a legsúlyosabb sebet ejtő, káros hatású bájitalokat. Tehát az anyagi helyzetben is fel kell készülnöd. Egy helyes hadiszállásbeli egyenlet valahogyan így fest:

30% élelmiszer + 50% fegyverzet + 20% bájital-hozzávaló = 100% profi helyzet

Harc közben is hasonló egyenletet kell folytatnod, de figyelembe kell venned, hogy párbajozás közben a fegyvereid és a páncélzatod folyamatosan gyengül, az élelmiszerkészleted pedig percről percre ürül. A lónak ládát lehet helyezni a hátára, de akkor nem lehet megnyergelni az állatot, ezért az eszköztárad gyorsan megtelik a legkülönbözőbb tárgyakkal. Ilyen egy helyes háborúi egyenlet:

50% fegyverzet + 30% páncélzat + 20% élelmiszer = 100% tűrhető helyzet

Persze az egyenlet attól is függ, hogy milyen biomban folyik a küzdelem, például a hegyvidéken a hegymászás miatt az élelmiszernek kell a legtöbb hely. A fenti mérce egy szavannánál és egy sivatagnál szükséges eszköztárt modellez.

Sokféleképpen tarthatod fent a helyes anyagi helyzeted, például erőforrásokkal vagy szövetségi támogatással. Ezenkívül a bányászat is hatékony megoldás, mert a vasból, az aranyból és a gyémántból remek fegyvereret és tömböket készíthetsz.

--37.76.98.228 2015. szeptember 19., 15:22 (UTC)=== Vészépületek ===

Arra az esetre, ha majd menekülnöd kell a háborúból, s a hadiszállásod túl messze lenne, építs legfőképpen vészhelyzetben használható kunyhókat, palotákat, állomásokat a leginkább lakott területekre! És az is érdemes ha találsz egy nagy fát ha létrán fölmászol és berendezed.


A jó vészépület valamilyen keményebb anyagból, például prizmarinból vagy obszidiánból épül. Természetesen figyelni kell az álcázására is. Nem számít, ha az épületet egy barlang szájába építed, az ellenség kémjei megtalálhatnak.