Útmutatók/Építési trükkök (haladóknak)

Innen: Minecraft Wiki

Haladó építőknek szóló tanácsokat, tippeket találhatsz ezen az oldalon, amikkel szebbé teheted építményeidet.

Tervezési tippek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Meríts a valóságból![szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ha nem tudod mit építs, a valódi épületek mindig jó ötletadók. Az idők során rengeteg építészeti stílus jött létre, melyek sajátosságait alkalmazhatod a játékon belüli építményeidben. Tehát, ha ihlet kell, csak nézz szét mondjuk építészeti stílusok listáján a Wikipédián.

Minél nagyobb, annál jobban tervezd meg![szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy 5x5-ös házikót nyugodtam felépíthetsz tervek nélkül is, de ha egy 500x500-as város köré kell falat húznod, akkor mondhatni kötelező előtte alaposan megtervezni mi hova megy, milyen hosszú/széles/magas, hiszen ha vagy 100x64 blokk lerakása után a legvégén derül ki, hogy elcsúsztál kettővel, az azért elég kínos...

Városoknál tartsd a stílust![szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ha több, összetartozó épületet építesz (egy falut, várost) akkor jól kimutatható a külön-külön álló házak összetartozása azzal, hogy egy stílusban készülnek. Válassz ki egy blokkpalettát és maradj annál a város/falu összes épülete esetében.

Mitől lesz szép egy épület?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bármit, csak ne teljesen kockát![szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rengeteg kocka ház van a Minecraft világában, ami nem gond ha csak a funkciója számít, ezesetben elég, ha legalább kőből van. Viszont ha szépnek is kell lennie, akkor bizony van fejleszteni valód. A legalapvetőbb módszer a négyzet-alakúságból való kitörésnek, ha az alaprajz se négyzet/téglalap alakú, van benne valahol egy kanyar, de legalább egy átlós rész. Ennek ellenére természetesen egy téglalap alapú ház is nézhet ki jól, hiszen nem csak ez az egy módja van az épületek szebbé tevésének.

Legyen mélysége![szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nagyot tudsz dobni az épületed szépségén, ha mélységet adsz neki. Ez azt jelenti, hogy nincs egy síkban az egész, vannak be- és kiszögellései. Ehhez nem kell rögtön áttervezni a házadat két blokk vastag falúra, csak hogy beszögellést csinálj rá, ugyanis némi dekoráció is adhat mélységet. (pl. egy kis sövény a házfal mentén, egy előkert, vagy akár egy terasz/tornác a bejárat előtt)

Részletezd![szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ha több a részlet, akkor legtöbb esetben jobb a végeredmény. Természetesen ebből is megárt a sok, nem kell pl. barokkosan kicsipkézni kőgombokkal egy egész kőfalat, ha nem néz ki jól, kizárólag a részletesség kedvéért. Az épületek részletességét kis apróságokkal lehet növelni, pl. felraksz egy sor felhajtott csapóajtót ablaktáblának, vagy indákkal futtatod be az öreg várfalat.

Használj több blokkvariációt![szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kőtéglából, fadeszkából négyféle, kőtörmelékből is kétféle van, csak hogy a gyakori építőanyagokat említsük. Ezért aztán azzal is részletezhetsz egy padlót vagy egy falat, hogy a többváltozatú blokkokból nem csak egyet használsz. (pl. csinálsz egy padlót tölgyfadeszkából, majd raksz egy mintát bele fenyődeszkával)

Legyen mindenhol bejárható![szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Messziről kerüld az olyan eseteket, hogy van egy gyönyörű vártornyod, de nem lehet felmenni a tetejére; vagy a háromemeletes polgárháznak már a második emeletére nincs lépcső. Az épületeid hívják felfedezésre a látogatókat, rejts el bennük titkokat amiket meg lehet találni, akár egész történetet is adhatsz nekik.

Ügyelj a belső terek magasságára![szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy két blokk magas belső tér legtöbbször kis odúnak hat, tehát ha nem kifejezetten ez a célod kerüld a két blokk magas szobákat! Legyen legalább három, de akár négy blokk magas is. Az is észben tartandó, hogy minél nagyobb (széltében, hosszában) a tér annál magasabbnak is kell lennie!

Nézzen ki valósághűen![szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nagy befedett helyiségeknél, hatalmas tetőszerkezeteknél ne feledkezz meg a tartóoszlopokról! A hozzáadásukkal valósághűbbé, hihetőbbé tehető az építmény.

Tetőzés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Háromfajta blokkal fedhető be egy ház:

  1. Lépcsőkkel egy részletekben gazdagabb eredményhez jutsz, több a törés, magasabb a végeredmény.
  2. Ugyanolyan típusú blokkok és félblokkok használatával egy mediterrán stílusú tetőt építhetsz.
  3. Csak egész blokkok használata mellőzendő kisebb építmények tetőzésénél, azonban jól mutat a hatalmas épületeken, mivel elveszik a részletekben, olyan távolról kell nézni, hogy lásd az egészet.

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]