We are currently performing an upgrade to our software. This upgrade will bring MediaWiki from version 1.31 to 1.33. While the upgrade is being performed on your wiki it will be in read-only mode. For more information check here.

Éhség

Innen: Minecraft Wiki
Látható az Ételsáv az Életerősávtól jobbra.

Az Éhség egy újdonság az 1.8-as Béta frissítésben, amely különböző változásokat hozott a játékmenetbe. Az étel most már nem közvetlenül az életerőt növeli, hanem az ételsávot tölti fel, amely lassan, de folyamatosan csökken.

Az ételsáv jelentősen gyorsabban fogy el, mikor a játékos fut,[1] és egyáltalán nem lehet futni, hogyha az ételsáv 30%-ra leesik.

Az ételsáv nem csökken békés (Peaceful) nehézségi szinten, de továbbra is hatással van a játékos karakterre.

Hogyha rohadt húst eszel, körülbelül 75% esélye van annak, hogy ételmérgezést kapsz, és az ételsáv gyorsabban kezd el csökkenni. Úgyszintén esély van az ételmérgezésre nyers csirke fogyasztásakor.

Hatásai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Amikor az ételsáv 90%-on, vagy magasabban áll, az életerő lassan töltődik, megközelítőleg fél szív 3 másodpercenként.[2]
  • Amikor az ételsáv 30% alatt van, nem tudsz futni.
  • Amikor az ételsáv eléri a 0%-ot, ugyanolyan gyorsasággal csökken az életerő, mint ahogyan növekszik 90% fölött. Könnyű (Easy) nehézségen a játékos életerejét az éhség nem csökkenti 5 szív alá, normálon megáll fél szívnél, nehéz fokozaton pedig halálig csökken.[3]

Közhiedelemmel szemben a 100%-ra töltött ételsáv nem véd meg a külső sérülésektől.

Ételmérgezés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ételsáv amikor mérgezett a karakter.

Az ételmérgezés akkor következik be, hogyha nyers csirkét, vagy rohadt húst eszel, ami az ételsávot zöldé változtatja és lassan, de a normálisnál gyorsabban csökkenti azt. Rohadt hús fogyasztásakor magas az esély az ételmérgezésre (~75%), nyers csirke esetén viszonylag alacsony (~30%).

Viselkedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ételmérgezés fél percig tart, 15,0-öt ad a foodExhaustionLevel értékhez ez idő alatt. Ez picit kevesebb, mint Hunger.svg. Békés (peaceful) nehézségen az ételsáv zöldé válik, de nem csökken le.

Az ételmérgezés ideje nem adódik össze, tehát hogyha a játékos megeszik több mérgező ételt egyszerre, csak kevéssel növeli meg (legutóbbi mérgezéstől számít a fél perc).

Technikai háttér[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Négy mező van a level.dat fájlban, amik az éhséghez kapcsolódnak:

  • foodLevel 0-20 lehet, ez az érték mutatja az Ételsávot.
  • foodSaturationLevel egy láthatatlan változója az Ételsávnak. Először ez az érték csökken le teljesen fáradtság által, csak utána kezd az éhség is csökkenni.
  • foodTickTimer felel azért, hogy milyen időközönként van az Ételsáv hatással az életerőre. Minden ciklusban növekszik, hogyha a foodLevel>17, vagy nulla. Hogyha eléri a 80-at, visszaáll és gyógyít, vagy levesz egy pont életerőt.
  • foodExhaustionLevel a fáradtságérték 0,0 és 4,0 között lehet, folyamatosan növekszik a karakter különböző cselekedeteivel. Hogyha eléri a 4,0-t visszaáll 0,0-ra és egy pontot levon a foodSaturationLevel értékből, vagy a foodLevel értékből, hogyha foodSaturationLevel már 0.

Fáradtság érték növekedése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Cselekedet Fáradtság érték
Lopakodás (méterenként) 0,009
Séta (méterenként) 0,01
Futás (méterenként) 0,1
Ugrás 0,2
Ugrás futásból 0,4
Blokk törése 0,025
Bármilyen sérülés 0,3
Ételmérgezés 15,0 a mérgezés ideje alatt

Ételek és azok értékei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Étel foodLevel foodSaturationLevel
Süti 1 0,2
Kenyér 5 6
Nyers sertésszelet 3 1,8
Sült sertésszelet 8 12,8
Nyers marhahús 3 1,8
Steak 8 12,8
Nyers csirke 2 1,2
Sült csirke 6 7,2
Nyers hal 2 1,2
Sült hal 5 6
Nyers nyúlhús 3 1,8
Sült nyúlhús 5 6
Dinnye Szelet 2 1,2
Gombaleves 8 9,6
Nyúlpörkölt 10 12
Torta (szeletenként) 2 0,4
Rohadt Hús 4 0,8
Alma 4 2,4
Aranyalma 10 20

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]