Share

Share

Mobok

A Minecraft Wiki wikiből

A mobok élő és mozgó entitások a játékban. Általánosságban igaz rájuk, hogy ugyanúgy hat rájuk a környezet, mint a játékosokra - hat rájuk a fizika, megsérülhetnek tűz által (kivéve a boszorkányok és az Alvilág szörnyei, mint például a zombi malacember, a sorvasztócsontváz, az őrláng, és a szellem), zuhanás által, fulladás által, és ülhetnek csillében. Amikor a mobokat megölik, tárgyakat dobnak el, amelyek hasznos nyersanyagok lehetnek. A mobok teremtés útján jönnek létre. A játékos megidézheti a legtöbb mobot idéző tojásokkal a kreatív módban. A legtöbb mob 16 blokkig lát, a szellem több mint 100 blokkig, a bevégző pedig több mint 64 blokkig.[1]

A "mob" kifejezés rövidítése a "mobile" (mobil, mozgó)-nak[2] és minden mozgó egység megnevezésére használt kifejezés az első MUD-ok megjelenése óta.

Jelenlegi mobok[szerkesztés]

Jelenleg 31 fajta mob van a játékban, a játékossal együtt 32.

Passzív[szerkesztés]

A passzív mobok soha sem támadják meg a játékost.
Minden passzív mob szilárd blokkon terem, kivéve a tintahalat, ami vízblokkon.


Nem használt

A nem használt mobok megtalálhatóak a játék kódjában, de jelenleg nem használják őket. Külső programokkal, modokkal azonban lehetséges teremteni őket.

Bárány Csirke Denevér Falusi Gombatehén Malac ocelot Tehén Tintahal Letöltés (1).jpg Nyúl
Bárány Csirke Denevér Falusi Gombatehén Malac Ocelot Tehén Tintahal Nyúl

Semleges[szerkesztés]

A semleges mobok nem támadják meg a játékost, amíg nem provokálják őket. A provokálás módja mobonként eltérő.

Bevégző Farkas Zombi malacember
Bevégző Farkas Zombi malacember

Szelídíthető[szerkesztés]

Ezeket a mobokat megszelídítheti a játékos.

Farkas Párduc
Farkas (Kutya) Ocelot (Macska)

Agresszív[szerkesztés]

Az agresszív mobok megtámadják a játékost, amint a hatókörükbe ér.
A barlangi pókok, zombik, creeperek, csontvázak, pókok, póklovasok csakis 7-es vagy kevesebb fényerejű helyen teremnek.
A pókok semleges mobokként viselkednek nagyobb fényben. Az agresszív mobok nem teremnek "békés" nehézségi fokozaton.

Bányapók Bányapók Boszorkány Boszorkány Creeper Creeper Csontváz Csontváz Magmakocka Magmakocka Nyálka Nyálka Őrláng Őrláng Images (2).jpg Végzetmoly 68px


Pók Póklovas

Sorvasztócsontváz

Szellem Termesz Zombi Zombi falusi
Pók Póklovas Sorvasztó csontváz Szellem Ezüstmoly Zombi Zombi falusi

Videó[szerkesztés]

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pIP7W-wmI2c

Használati[szerkesztés]

A használati mobokat a játékos készíti el saját

szolgálatára.[3] A használati mobok nem támadják meg a játékost, ha ő készítette őket. A természetes módon teremtett vasgólem megtámadhatja a játékost, ha a játékos megtámadja ezt a vasgólemet, vagy a közeli falusiakat.

Hógólem Vasgólem
Hógólem Vasgólem

Főnök[szerkesztés]

A főnök moboknak bonyolult támadási motívumaik és mozgásuk van, valamint nagyon magas életük.
Világonként csak egy terem belőlük (kivéve a sorvasztót, akit a játékos hoz létre).

Enderdragon face 3.png Sorvasztó
Végzet sárkány Sorvasztó
Óriás
Óriás

Eltávolított

Az eltávolított mobokat eltávolították a játékból és csak a régebbi verziókban találhatóak meg.'.7-től meg lehet idézni Parancsblokkkal.

Beast Boy Black Steve Ember Rana Steve
Beast Boy Black Steve Ember Rana Steve

Jövőbeli mobok[szerkesztés]

Sokak szerint új mobok fognak megjelenni a közeljövőben. Az alábbi lista azokat a tételeket tartalmazza, amelyeket Notch, Jeb, vagy más Mojang dolgozó megemlített, és valószínűleg be fognak kerülni a játékba.

 • A zombi malacemberen kívül megemlítették a malacembert is, mint jövőbeli mobot, azonban jelenleg nem dolgoznak rajta.[4]
 • A Halloween Frissítésben Notch elárulta, hogy szeretne halakat hozzáadni a játékhoz.[5] Mivel kevés ideje volt, így csak tárgyként adta hozzá őket. Nincs semmi nyom a halról a játék kódjában, és képek sincsenek róla. Dinnerbone állítása szerint van néhány tervük a játékbeli horgászattal kapcsolatban, így valószínűleg be fognak kerülni a játékba.[citation needed]
 • Notch többször megemlítette a vörös sárkányokat, azonban ő már nem dolgozik a játékon. Jeb, aki jelenleg fejleszti a Minecraft-ot, nem mondott semmit a vörös sárkányokról.
 • Dinnerbone azt írta a Reddit-en, hogy szeretne pandákat hozzáadni a játékhoz.[6]

MI[szerkesztés]

Bővebben: Mob MI

A mobok általában véletlenszerűen sétálgatnak, és elkerülik a zuhanást; nem ugornak le sziklák csúcsairól (azonban vannak ritka esetek, ahol a tehén, vagy a bárány leugrik a szikláról és bele is hal), habár be lehet őket csapni nem szilárd blokkokkal, mint például csapóajtókkal. Ebben a helyzetben a moboknak 16 blokk sugarú látókörük van (kivéve a szellemet, és a bevégzőt).

A mobok képesek létrákon felmászni, mint a játékosok: ha a létra előtt szeretnének előre mozogni, helyette felfele mozognak a létrán, azonban a mobok nem kezelik úgy a létrát, ahogy kéne. Emiatt nem tudják elkerülni a létráról való lezuhanást. A pókok és a bányapókok úgy tudnak blokkokon mászni, mintha létrák lennének rajtuk.

Minden mob (a nyálkák kivételével) megáll 5 másodperc sétálás után, ha nincs játékos a körülöttük lévő 32 blokkos sugarú körben. Ebben az állapotban véletlenszerűen nézelődnek, de nem sétálnak sehova. Eközben természetesen el lehet őket mozdítani, például folyó víz, vagy csille segítségével. A zombik akkor is tovább sétálhatnak, ha a körülöttük lévő 32 blokkos sugarú körben falusi van, ilyenkor üldözik őket. A falusiak ekkor elmenekülnek.

A zombik, csontvázak, creeper-ek és farkasok útkereső rendszere sokkal összetettebb, mint a többi mob rendszere. Itt egy rövid videó az útkereső rendszerükről.

Agresszív mobok[szerkesztés]

Ha a játékos a mob körül lévő 16 blokkos sugarú körben helyezkedik el, a mob üldözni fogja a játékost (ha több játékos tartózkodik a körben, a legközelebb lévőt üldözi). Ilyenkor a mob átlát a blokkokon, és akár egy falon keresztül is üldözi a játékost. Néhány mob, például a csontváz, és a creeper a játékos körül fog körözni, ha elég közel ért hozzá (a csontvázak távolabb, a creeper-ek közelebb). A zombik elsüllyednek a vízben, és amíg üldözik a játékost, a falakat is képesek megkerülni, hogy utolérjék. Amikor egy agresszív mobot megtámad egy másik mob, az előbbi ugyanúgy rátámad az utóbbira. Például, ha egy csontváz meglő egy zombit, a zombi megtámadja a csontvázat. Ha egy csontváz lelő egy creeper-t, zenelemezt fog dobni (persze ha a creeper nem öli meg előbb a csontvázat).

Passzív mobok[szerkesztés]

Az állatok fényhez és fűhöz vannak kötve. Ha sok fű van a közelükben, fénytől függetlenül a fű felé fognak sétálni. Ha teljesen fű veszi őket körül, céltalanul fognak sétálgatni. Ha nem látnak sehol sem füvet, a fény felé fognak sétálni. A passzív mobok elmenekülnek, ha megtámadják őket. Néhány passzív állat követi a játékost, ha a játékos búzát, búzamagot, vagy nyers halat tart a kezében. Amíg a játékos nem kerül távol a moboktól, követni fogják őt. Ezzel a módszerrel el lehet csalogatni az állatokat, hogy bezárják őket, például egy farmhoz. Ha a játékos búzával eteti a teheneket vagy a bárányokat, búzamagokkal eteti a csirkéket, vagy répával eteti a disznókat, akkor párzó módba lépnek. A tintahalak és párducok kivételével egyik passzív mob sem tűnik el, ha a játékos túl távolra kerül tőlük. Ez a farkasokra is igaz.

Mérföldkövek[szerkesztés]

Bővebben: Mérföldkövek
Ikon Mérföldkő Játékbeli leírás Követelmények Valódi követelmények (ha különbözik) Tipikus verzió Xbox pontok
Achievement-plain.png
Grid Csont.png
Szörnyvadász Támadj meg és pusztíts el egy szörnyet. Ideje lesújtani! Nincs 20G
Achievement-fancy.png
Grid Íj.png
Mesterlövészek csatája Ölj meg egy csontvázat nyíllal legalább 50 méterről. Szörnyvadász Az "50 méter" 50 blokkot jelent. PC N/A
Achievement-plain.png
Grid Bőr.png
Tehénölő Szerezz némi bőrt. Ideje lesújtani! Vegyél fel bőrt a földről. Nincs 15G
Achievement-fancy.png
Grid Saddle.png
Majd ha malacok potyognak az égből! Nyergelj meg egy malacot, s vágtass le vele egy magaslati pontról. Tehénölő Használd a nyerget, majd a malacot lovagolva zuhanj le (több mint 3 blokknyit). Nincs 40G

Jegyzetek[szerkesztés]

 • Hasonló típusú mobok csoportjai szoktak teremni néha.
 • A mobok nem teremnek átlátszó blokkokon, vízben (kivéve a tintahalakat), lávában, vagy lépcsőfokokon, kivéve a szörnyidézőkből, melyekből akár az égben is teremhetnek.
 • A mobok nem látnak át félig átlátható blokkokon, mint például jégen, üvegen, vagy üveglapokon. A zombiknak azonban van képességük átlátni az ablakokon, a pókok pedig bármely blokkon átlátnak.
 • A mobok mindig a déli irány felé nézve teremnek. Ez igaz az idéző tojásokra is.

Játékhibák[szerkesztés]

A különböző moboknál előforduló hibákat lásd a mob oldalának játékhiba részében.

Tények[szerkesztés]

Egy malac füstöt bocsát ki halála után.
 • Amikor egy mob lesétál egy blokkról, néha visszaugrik rá (mivel nem feltétlenül akart lesétálni róla), majd újra lesétál róla, és folytatja az útját. Ez hasznos lehet, amikor egy mob elől menekülünk, például egy creeper elől.
 • Amikor a mobok meghalnak, füstöt bocsátanak ki. Ettől úgy néznek ki, mintha eltűnnének.
 • A Halloween Frissítés-ben (Alfa 1.2.0-ás verzió) a mobok az alacsonyabb szinteken magasabb fény mellett is teremhettek, ezen formula által: 16 - (Réteg ÷ 8). A 8-as szinten, és alatta a mobok napfény alatt is teremhettek. Az Alfa 1.2.1-es verzióban Notch visszaállította az eredeti szabályokat: "Túl idegesítő volt. Vannak terveim mit kezdeni ezzel."[7]
 • Az agresszív mobok és játékosok is 16 blokkig látnak, hallanak. Tehát, ha a játékos hall egy szörnyet, a szörny már követi a játékost.
 • A játékos megüthet egy agresszív mobot észrevétel nélkül, ha a játékos és a mob között szilárd blokk van.
 • Miután a mobok megölik a játékost, vagy a játékos úgy hal meg, hogy a mobok még mindig üldözik, a mobok a játékos "teteme" körül fognak sétálgatni, és megpróbálják megtámadni a játékost. Ez azért van, mert a játékos még mindig ott van, de láthatatlan, és nem szilárd. Egy hiba miatt az agresszív mobok úgy néznek ki ilyenkor, mintha épp a játékost ennék. A játékos ezzel a módszerrel könnyen el tudja csalogatni a mobokat, hogy aztán egy másik játékos átjuthasson rajtuk. Az egyik hátulütője ennek a dolognak, hogy ha például az Alvilágban vagyunk, és egy szellem ölt meg minket, a következő tűzgolyó a tárgyainkat is elpusztíthatja. Ha a játékos kilép a játékból, vagy feltámad, a mobok abbahagyják a cselekvést.
 • Ha egy agresszív mob meglátott egy játékost, és üldözésbe kezdett, a játékos építhet egy falat kettejük közé, majd ki- és beléphet a szerverre, ezáltal a mob nem fogja üldözni a játékost.
 • Békés nehézségi fokozaton is teremnek mobok, de rögtön eltűnnek, így a játékos nem veheti észre őket.
  • Azonban a csontváz azonnali támadása miatt a közelében lévő játékosok néha lövést kaphatnak tőle. Ez nem mindig történik meg, mivel a teremtés után el is tűnnek, de egy szerveren sokkal nagyobb eséllyel előfordulhat a sávszélesség miatt.
 • A Pocket Edition-ben az állatokat vonzza a víz, és visszatérnek a vízhez, ha el lettek lökve.
 • 2012-ben Halloween-kor a zombik, zombi falusiak, csontvázak, sorvasztócsontvázak, és zombi malacemberek néha tökkel, esetleg töklámpással fejükön teremtek.
 • A 13w04a verzió óta a mobok nem sétálnak rá a sínekre, kivéve ha egy másik mob tolja őket oda. Ezzel a módszerrel meg lehet állítani a kisebb számú mobokat, ha a játékos körbeveszi magát sínekkel, vagy meg lehet akadályozni, hogy a mobok megállítsák a csilléket.

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. http://gaming.stackexchange.com/questions/17279/how-far-can-mobs-see/
 2. Wikipedia: Mob
 3. http://www.reddit.com/r/Minecraft/comments/kml6r/notchs_new_snowman_mob_is_craftable_and_throws/c2lhmgx
 4. http://www.reddit.com/r/Minecraft/comments/s2oqp/i_am_erik_broes_aka_grum_developer_of_minecraft/c4aoa5d
 5. https://twitter.com/notch/status/28068089223
 6. http://www.reddit.com/r/Minecraft/comments/s0pqt/i_am_nathan_adams_aka_dinnerbone_developer_of/c4a5sxc
 7. http://notch.tumblr.com/post/1486843146/minecraft-alpha-1-2-1-minecraft-server-0-2-3

hu:Mobok