Játékmenet

A Minecraft Wiki wikiből

A Minecraft játékmeneteinek nagy része blokkok építéséből és rombolásából áll egy előre generált világban.

Ezekkel a blokkokkal a játékos meg tudja változtatni a világot maga körül. A játékmenet nyitott és szabadon irányítható, a játékosok általában maguknak jelölnek ki célokat és úgy játszanak ahogy éppen szeretnének. Ebben segíthetnek a mérföldkövek amelyek lehetséges elérendő célokat írnak le.

Játékmódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Különböző játékmódok animációja.

Három játékmód közül választhatunk a Minecraft-ban. Ezek a Túlélő (Survival), a Kreatív (Creative) és a Kaland (Hardcore). A level.dat fájlban a Túlélő mód a gametype=0, a Kreatív az gametype=1, a Kaland a gametype=2 kódszámmal van jelölve. A Hardcore kódja megegyezik a Túlélőével, ahol a hardcore=1 érték jelöli a különbséget. Ez lehetőséget teremt arra, hogy a level.dat fájl módosításával megváltoztathassuk a mentett játékunk játékmódját. Ez játék közben is lehetséges a "/gamemode" paranccsal. Például a "/gamemode 1" Kreatív játékmódot eredményez.

Túlélő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bővebben: Túlélő (játékmód)

Ebben a módban a játékosnak az alapanyagot be kell gyűjtenie az építkezéshez, barkácsolhat, gyűjthet tapasztalati pontokat. Van életerő-, éhség- és páncél sáv, eszköztár és ha a játékos víz alatt van, akkor tüdőkapacitás.

Kreatív[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bővebben: Kreatív (játékmód)

A játékos az összes blokkhoz hozzáférhet, elhelyezheti őket és pillanatok alatt széttörheti. Emellett sérthetetlen, nincs életerő, páncél, éhség, valamint tud repülni. Olyan tárgyakhoz is hozzáférhet, amihez Túlélő módban nem (pl. idéző tojásokhoz).

Kaland[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bővebben: Kaland

A játékos kölcsönhatásba léphet objektumokkal, mint a kar, gombok illetve élőlények. Emellett a blokkokat csak a neki megfelelő eszközzel törheti szét. Ezzel lehetőségünk van kaland pályák létrehozására. Habár ezt a módot is elérhetővé tették, még eléggé korai fázisban van a fejlesztése.

Hardcore[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bővebben: Hardcore

Ez a mód szinte teljesen megegyezik a Túlélő móddal, annyi különbséggel, hogy a játék nehézségi szintje "nehéz" és a pálya a játékos halálakor törlődik. Tulajdonképpen itt csak egy életünk van.

Technikailag a Hardcore csak egy módosítása a Túlélő módnak, nem igazán külön játékmód. Csalás nélkül csak a "Hardcore Túlélő" mód lehetséges. A "Hardcore Kreatív" mód eléréséhez a játékosnak meg kell nyitnia a játék mentését egy külső alkalmazással, vagy LAN-on keresztül és engedélyeznie kell a kódokat. Érzékelhető különbség viszont nincs a "Hardcore Kreatív" és a "Nem-Hardcore Kreatív" között, mivel Kreatív módban csak a semmibe való esés esetén halhatunk meg.

Ha a szerveren készítünk Hardcore pályát, akkor ha valaki meghal bannolva lesz és ha mindenki meghal, akkor a pálya is automatikusan törlődik.

Játékmódok táblázatba szedve[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A táblázat összefoglalja a különböző rendelkezésre álló funkciókat, amik eltérhetnek az egyes játékmódokban. Tartalmazza a Classic-ot is, ami egy régebbi, ingyenes változata volt a Minecraft-nak.

Funkció Classic Túlélő Kreatív Kaland Hardcore
Prémium felhasználó Not required Required for multiplayer[fn 1] Required Required Required
Elérhető Partial[fn 2] Igen Igen Igen Igen
Többjátékos Igen Igen Igen Igen Igen
Barkácsolás Nem Igen Igen Igen Igen
Olvasztás Nem Igen Igen Igen Igen
Bájitalfőzés Nem Igen Igen Igen Igen
Bűvölés Nem Igen Igen Igen Igen
Eszköztár Nem Igen Igen Igen Igen
Életerő Nem Igen Partial[fn 3] Igen Igen
Újjászületés Igen Igen Igen Igen Nem
Blokk elhelyezése/törése Igen Igen Igen Részben Igen
Élőlények Nem Igen Igen Igen Igen
Végtelen erőforrás Igen Partial[fn 4] Igen Nem Partial[fn 4]
Nappal-éjszaka ciklus Nem Igen Igen Igen Igen
  1. A demóban engedélyezett a Túlélő játékmód prémium fiók nélkül, de csak egyjátékos módban.
  2. A Classic többé nem támogatott, de még mindig elérhető a 'Looking for Classic?' gomb segítségével.
  3. Az életerő elérhető, de el van rejtve és csak akkor látható ha a semmibe esünk.
  4. ^ 4,0 4,1 Bizonyos elemek végtelen mennyiségben előfordulhatnak, ezek a megújuló erőforrások. Ilyen például a fa, a kőtörmelék vagy a víz. Mindemellett a hatalmas játéktér lehetőséget teremt, hogy bizonyos anyagokból hatalmas mennyiségeket halmozzunk fel.